Pažitka
Název:

Steak ze srnčí kýty


Steak ze srnčí kýty


Ingredience:
srnčí kýta dle potřeby
jalovec pár kuliček
nové koření pár kuliček
bobkový list1 ks
celer1/2 ks
brambory dle potřeby
sůl špetka
máslo kousek
smetana dle potřeby
pepř špetka
cukr špetka
portské víno dle chuti
lišky dle potřeby
čerstvé maliny hrst
mrkev1 ks
petržel1 ks
Ingredience:
Postup přípravy:

Dneska přidávám recept, který jsme s přítelkyní připravovali na dnešní oběd. Tak nějak nás popadla kulinářská slina a vzhledem k tomu, že máme rádi netradiční recepty, chceme se s vámi o tuto dobrotu podělit.

Srnčí kýta: 

Kýtu nakrájíme na steaky zhruba2 cm vysoké. V hmoždíři najemno nadrtíme směs z jalovce, nového koření a bobkového listu známé jako "divoké koření", do něhož následně steaky marinujeme. Odležené a marinované maso zprudka opečeme na pánvi z obou stran a cca na 7 minut necháme dopéct v předem rozehřáté troubě na 180°.

Celerové pyré:
Očistíme si celer a brambory v poměru 2:1 a v osolené vodě krátce povaříme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme spolu s máslem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem.

Malinovo-lišková omáčka:
Na výpek z masa přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme portským vínem, ztlumíme plamen a necháme vyvařit zhruba na polovinu. Do základu přidáme lišky a čerstvé maliny, povaříme cca 5 min. a dochutíme pepřem, solí a případně cukrem. Aby se omáčka krásně leskla a měla jemnější chuť, přidáme kostku másla.

Brunoise zeleninka:
Pojem "brunoise" znamená krájení zeleniny na menší kostičky. My jsme v našem receptu použili kořenovou zeleninu, jako je celer, petržel a mrkev. Povařenou zeleninu jsme nakrájeli na kostičky a dozlatova orestovali na másle se solí a pepřem.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Petr Chudárek

    zavřít okno