srnčí kýta | dle potřeby |
jalovec | pár kuliček |
nové koření | pár kuliček |
bobkový list | 1 ks |
celer | 1/2 ks |
brambory | dle potřeby |
sůl | špetka |
máslo | kousek |
smetana | dle potřeby |
pepř | špetka |
cukr | špetka |
portské víno | dle chuti |
lišky | dle potřeby |
čerstvé maliny | hrst |
mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks |
Ingredience: |
Dneska přidávám recept, který jsme s přítelkyní připravovali na dnešní oběd. Tak nějak nás popadla kulinářská slina a vzhledem k tomu, že máme rádi netradiční recepty, chceme se s vámi o tuto dobrotu podělit.
Srnčí kýta:
Kýtu nakrájíme na steaky zhruba2 cm vysoké. V hmoždíři najemno nadrtíme směs z jalovce, nového koření a bobkového listu známé jako "divoké koření", do něhož následně steaky marinujeme. Odležené a marinované maso zprudka opečeme na pánvi z obou stran a cca na 7 minut necháme dopéct v předem rozehřáté troubě na 180°.
Celerové pyré:
Očistíme si celer a brambory v poměru 2:1 a v osolené vodě krátce povaříme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme spolu s máslem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem.
Malinovo-lišková omáčka:
Na výpek z masa přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme portským vínem, ztlumíme plamen a necháme vyvařit zhruba na polovinu. Do základu přidáme lišky a čerstvé maliny, povaříme cca 5 min. a dochutíme pepřem, solí a případně cukrem. Aby se omáčka krásně leskla a měla jemnější chuť, přidáme kostku másla.
Brunoise zeleninka:
Pojem "brunoise" znamená krájení zeleniny na menší kostičky. My jsme v našem receptu použili kořenovou zeleninu, jako je celer, petržel a mrkev. Povařenou zeleninu jsme nakrájeli na kostičky a dozlatova orestovali na másle se solí a pepřem.
www.facebook.com/RegionNaTaliri