Ingredience: | |
sumec | 500 g |
bílá mouka | hrstka |
paprika mletá | 1 lžíce |
bílý pepř | špetka |
sůl | špetka |
másla | 1/4 ks |
oleje | 2 lžíce |
citrón | dle chuti |
brambory | dle potřeby |
peptrželka | dle chuti |
Připravte si výborné maso ze sumce, který kromě páteře a žeber nemá moc kostí. Ba naopak, čistá svalovina. Větší sumci jsou tučnější a proto se hodí třeba na uzení. Já zvolila steak na másle, který si dávám nejraději s bramborem či čerstvým chlebem.
Mouku smícháme s pepřem a paprikou podle výběru.
Porce masa opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou. Z obou stran je osolíme a pak obalíme v mouce.
Ihned je vkládáme do rozpáleného másla (s kapkou oleje, ten zabrání tomu, aby se máslo přepalovalo), aby vlivem osolení nestihly pustit vodu a mouka nezvlhla. Máme-li porce silnější, osmažíme je nejprve prudce z obou stran, aby se mouka zatáhla a teprve poté je na mírnějším ohni doděláme. Jsou-li slabší, stačí je osmažit pár minut z každé strany.
Na talíři ještě jednotlivé porce přelijeme rozpuštěným máslem. Vařený brambor posypte petrželkou nebo si ukrojte krajíc čerstvého chleba.
Pro silnější krustu je možné rybu obalit nadvakrát. Porci obalíme jednou, rychle z obou stran zatáhneme, obalíme ji znovu a teprve poté doděláme.