Ingredience: | |
hovězí zadní | 600 g |
špek | 200 g |
velká cibule | 3 ks |
hořčice | dle chuti |
vejce uvařená natvrdo | 2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
sádlo | 1 lžíce |
plnotučná hořčice | 1 lžička |
vývar | dle potřeby |
Štěpánská hovězí pečeně jsou vlastně rozlítaní ptáčci bez okurek a párku, nebo by se dalo říct i znojemská bez kyselých okurek, ale s vařeným vajíčkem. Prostě základem je hovězí masíčko, u nás doma i špek a vařené vejce na tvrdo. Tak třeba tip pro vás na víkendovou dobrotu.
Nejprve si ukrojíme půlku špeku, který nakrájíme na menší kousky a prošpikujeme hovězí maso, které osolíme a opepříme. Druhou půlku špeku nakrájíme na drobno a vyškvaříme v hrnci na troše sádla a orestujeme cibuli na jemno pokrájenou. Poté připravené hovězí maso opečeme ze všech stran, aby se nám hezky zatáhlo, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dáme péci na 200°C do měkka (asi 2 hodiny).
Když máme maso již měkké, tak hrnec vyjmeme z trouby a maso uložíme na teplé místo. Do výpeku s vývarem přidáme lžičku hořčice, podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Nakonec přidáme vejce uvařená na tvrdo a můžeme servírovat s rýží, houskovým knedlíkem, nebo těstovinami.
Podrobné info: