Ingredience: | |
větší brambory | cca 8 ks |
sádlo | 100 - 150 g |
sůl | 1 lžička |
hrubá mouka | 3 - 4 hrsti |
2. varianta: | |
česnek | dle chuti |
uzenina nebo uzené maso | dle chuti |
anglická slanina | dle chuti |
osmažená cibulka | dle chuti |
smetana | dle chuti |
Znáte štercle? Bylo to časté jídlo našich chudých předků na Šumavě. Dělají se v různých obměnách a chutnají skvěle!
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.
2. varianta
Do štelclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd. V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Podrobné info: