Pažitka
Název:

STRACCIATELLA ALLA ROMANA (římská polévka)


STRACCIATELLA ALLA ROMANA (římská polévka)


Ingredience:
Ingredience:
nastrouhaný parmazán1 - 2 lžíce
nastrouhaná citronová kůra špetka
nastrouhaný muškátový oříšek špetka
sůl špetka
vejce1 ks
masový vývar dle potřeby (cca 400 ml)
hladkolistá petržel, nasekaná nadrobno1 lžíce
Postup přípravy:

Jelikož nás podzim pomalu opouští a v Liberci nám tu dokonce hlásí, že brzy začne sněžit, tak jsem si pro vás dnes připravila recept, který vás rozhodně zahřeje. Stracciatella alla romana je polévka, která pochází původně z Říma a jedná se o další recept chudých neboli tzv. "cucina povera".

Na její přípravu budeme potřebovat hlavně poctivý domácí vývar a vejce. Množství ingrediencí je dobré si upravit každý podle svého. Někdo má třeba raději hustější polévky a tak může přidat třeba více sýra. 

Vývar můžete použít nejen masový, ale také zeleninový. Polévka bývá tradičně připravována v období Vánoc, tedy okolo 25. prosince (pozn. Italové slaví Vánoce právě 25. prosince).

V misce si rozšleháme vejce společně se sýrem, citronovou kůrou, solí, muškátovým oříškem a všechno promícháme. Hotový vývar scedíme přes síto a necháme vaři na mírném ohni. Přidáme do něj naši směs a po dobu 2 - 3 minuty ji energicky mícháme metličkou (nebo vidličkou), dokud nám nevzniknouo takové hrudky. Oheň vypneme, do polévky přidáme petržel. Podáváme ji teplou, třeba s chlebem.

TIP: S citronem pomalu, pokud ho tam dáte moc, tak se vám podaří zkazit jídlo hned napoprvé, jako mně. Někdo do směsi přidává i strouhanku.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno