Název:Stracciatella koláč s borůvkami, ostružinami a borůvkovým coulis
Ingredience:
Těsto: |
špaldová mouka | 190 g |
hladká mouka | 60 g |
studené máslo | 125 g |
třtinový cukr nebo cukr krystal | 100 g |
studená voda | cca 5 - 6 lžic |
sůl | špetka |
semínka z vanilkového lusku | dle chuti |
Náplň: |
mascarpone | 500 g |
nízkotučný tvaroh | 250 g |
70% hořká čokoláda | 80 g |
třtinový cukr nebo cukr krystal | 180 g |
vejce | 2 ks |
české borůvky | 150 g |
čerstvé ostružiny | dle chuti |
Borůvkové coulis: |
české borůvky | 250 g |
cukr | 150 g |
vanilkový lusk | dle chuti |
voda | 1 dc |
Dále se bude hodit: |
40% smetana ke šlehání | dle chuti |
hořká čokoláda | dle chuti |
čerstvé ostružiny | dle chuti |
Postup přípravy:Tento koláč vznikl jako rychlý dezert pro návštěvu z toho, „co dům dal“. Mouka, máslo, nějaký tvaroh či mascarpone, čokoláda a ovoce se najde vždy. Tato kombinace navíc funguje. Koláč můžete servírovat jen tak nebo s borůvkovým coulis a šlehačkovým nokem.
- Ze všeho nejdříve si připravte těsto. Obě mouky smíchejte spolu s cukrem, vanilkou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Spolu se studenou vodou (vodu přidávejte postupně, dokud se směs nespojí – nesmí se však lepit a být tekutá) vytvořte ze směsi kouli, kterou nechce min. 15 min odpočívat v lednici.
- Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto si na pomoučeném vále rozválejte a vyložte jím formu. Přečnívající těsto odstraňte. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na 190°C na cca 15 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Poté vyndejte a nechce lehce zchladnout.
- Mascarpone, tvaroh, cukr i vejce spolu vyšlehejte. Na hrubo do směsi nastrouhejte hořkou čokoládu. Promíchejte a naneste na předpečené těsto. Uhlaďte a po okrajích koláče nasypte půlku z omytých borůvek. Pečte na 190°C po dobu cca 25-30 min. dle výkonnosti trouby.
- Hotový koláč nechte zchladnout. Posypte jej zbytkem borůvek a dozdobte čerstvými ostružinami.
Borůvkové coulis
- Borůvky nechte spolu s vodou, vanilkou a cukrem vařit na středním ohni.
- Jakmile je ovoce „rozvařené“, směs propasírujte přes jemné sítko a nechce na mírném ohni pomalu redukovat – dokud nevznikne lesklá sirupovitá omáčka.
- Cukr můžete přidat či ubrat dle chuti borůvek.
TIP: Koláč můžete podávat na talíři ozdobeném nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládou, borůvkovým coulis, nokem s vyšlehané 40% smetany a čerstvými ostružinami.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno