Pažitka
Název:

Strakonický štrůdl s ořechy a rumem


Strakonický štrůdl s ořechy a rumem


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka420 g
sůl1 špetka
máslo125 g
sádlo125 g
žloutky2 ks
voda10 lžic
ocet2 lžíce
Náplň:
celá jablka10-12 ks
vanilkový cukr1 ks
skořicový cukr1 ks
rozinky1 hrst
rum1 panák
sekané vlašské ořechy1 hrst
strouhanka150 g
máslo2 lžíce
Na potření:
rozpuštěné máslo1 kousek
rum1 lžíce
Postup přípravy:

Tento štrůdl si zamilujete. je jemný, vláčný, voní ořechy, skořicí a rumem. 

Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout.
Může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc.
Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek.
Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka.
Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

Upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Pečeme na 180 st. a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno