Pažitka
Název:

Střapáče


Střapáče


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka200 g
máslo200 g
mletý kokos200 g
moučkový cukr80 g
vejce1 ks
kakao3 lžíce
Na obalení:
tmavá čokoláda rozpuštěná s 200 g stoprocentního tuku400 g
kokos400 - 500 g
Krém:
máslo180 g
moučkový cukr120 g
namleté lískové ořechy120 g
kakao1 lžíce
vejce1 ks
rum dle chuti
Postup přípravy:

Rodinný recept na vynikající cukroví s krémem z lískových oříšků obalené v kokosu nejen o Vánocích.

Navážíme si všechny suroviny (opět v pokojové teplotě). Vše na válu vypracujeme na hladké nelepivé těsto, které uložíme do lednice v potravinářské fólii klidně na několik hodin. Po pár hodinách odpočinku v lednici těsto před dalším zpracováním vyjmeme s dostatečným předstihem. Vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 3-4cm a pečeme na lehce vymazaném plechu při 150 stupních do té doby, než zavoní. 7-10 minut. Zpočátku je pečení pomalejší, když se trouba rozpálí, zrychlí se i doba pečení.

Na krém si vyšleháme máslo s cukrem, přidáme celé vejce a postupně všechny další ingredience. Před samotným slepováním necháme lehce zatuhnout v lednici, lépe se s ním pracuje. Krému dáváme větší vrstvu, aby byly Střapáče hezky vysoké. Slepené cukroví necháme důkladně vychladit! ...

Rozpustíme čokoládu s tukem. Vhodnější je užší a vyšší nádoba. Střapáče namáčíme pomocí dvou vidliček. Do hlubokého talíře nasypeme kokos. (Ne všechen, lepší je přisypávat, abychom ho měli stále hezky bílý). Opět jsou pro tuto práci vhodné dvě čisté vidličky. Obalujeme buď ze všech stran, nebo jen spodní část a po obvodu, s tím, že navrch můžeme dát lískový oříšek.

PŘEJI DOBROU CHUŤ! ;-)

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno