Ingredience: | |
hladká rýžová mouka | 1 hrnek + 2 lžíce |
mléko | 1/2 hrnku |
rostlinný olej | 1/4 hrnku |
vejce | 1 ks |
prášek na pečení (bezfosfátový) | 1/2 balíčku |
datlový sirup | 4 lžíce |
holandské kao | 3 lžíce |
čerstvé jahody | 1 malá vanička |
sůl | špetka |
Dále se bude hodit: | |
středně velký hrnek | 1 ks |
středně velká forma na chléb | 1 ks |
máslo | na vymazání formy |
rýžová mouka | na vysypání formy |
Leden se každoročně nese v duchu „odlehčené“ stravy. Každý se snaží shodit přebytečná kila nebo jen ozdravit svůj každodenní jídelníček. V mém případě se leden nese v duchu obrovské chuti na pečivo a buchty, nejlépe ty kynuté. Nicméně, kdo sleduje pravidelně můj blog, už ví, že se snažím vymýšlet různé alternativy, jak lepek ze stravy alespoň zčásti vyřadit. A když jsme u eliminace lepku, omezit bílé cukry taky není vůbec od věci. Taková poctivá bábovka je sice zatraceně dobrá záležitost, ale když se takovou dobrotou budete cpát denně, lehko vám zrovna nebude. Tak jsem se rozhodla, že dám dohromady další bezlepkový recept – ať si můžu dopřát své oblíbené sladké a zároveň se nezatěžovat další pšenicí a bílým cukrem. Součástí receptu jsou i čerstvé jahody – teď v zimě člověk musí potkat 12 měsíčků nebo si pořádně nacpat peněženku, aby je získal – no a nebo narazit na dobrou akci jako já. V Lidlu jsem vaničku sehnala za 35 Kč.
Chlebíček je jednoduchý, rychle připravený a perfektně se hodí na snídani třeba spolu se šálkem horkého kakaa.
TIP: Podávejte s čerstvými jahodami.
TIP: Rýžová mouka dělá těsta všeobecně sušší, vláčnost chlebíčku dodáte větším množstvím mléka a jahod.
Podrobné info: