Ingredience: | |
bílé zelí (1/2 větší hlávky) | 500 g |
střední mrkev | 3 ks |
paprika (bílá, červená) | 3 ks |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
celer | 1/4 ks |
loupaná, krájená rajčata | 400 g |
černé olivy (vypeckované) | 200 g |
bazalka | 2 lžičk |
oregano | 2 lžičky |
tyymián | 2 lžičky |
třtinový cukr | 3 - 4 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
zeleninový vývar | cca 700 ml |
olej | dle potřeby |
Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.
Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky.
Podrobné info: