Pažitka
Název:

Studená rajčatová polévka s olivami a křupavým toastem

vegetariánský recept


Studená rajčatová polévka s olivami a křupavým toastem


Ingredience:
Ingredience:
velká rajčata4 ks
červená paprika na kostky1 ks
stroužky česneku na čtvrtky4 ks
krupicový cukr2 lžíce
jablečný ocet100 ml
citronová šťáva1 lžíce
chilli1 špetka
salátová okurka na kostičky krájená1 ks
jarní cibulka najemno krájená2 ks
olivy krájené na kolečka1 velká hrst
pažitka1 hrstička
sůl1 špetka
pepř1 špetka
olivový olej1 velká lžíce
opečené toasty6 ks
kolečka citronu na ozdobu4 ks
Postup přípravy:

Teploty sice poklesly o nějaký ten stupínek níže, ale nevím, jak u vás, u nás je pořád příšerné dusno. Proto mi dnes přišla velmi vhod pořádně vychlazená a osvěžující polévka. Trošku jsem se bála, co mi na tento studený experiment řekne zbytek rodiny, naštěstí se ale ukázalo, že můj strach byl zcela zbytečný. Vrátily se mi prázdné talíře a všichni se tvářili spokojeně. 

Spařená a oloupaná rajčata zbavte tzv. "bubáka" a nakrájejte na kousky. Společně s paprikou, česnekem, cukrem, octem, citronovou šťávou a chilli kořením vše rozmixujte dohladka. Polévku osolte, opepřete a znovu promixujte. Smíchejte ji s většinou nakrájené okurky, jarní cibulky a oliv.

Polévku dejte vychladit do lednice. Před podáváním každou porci dozdobte zbytkem okurek, cibulky a oliv. Posypte nasekanou pažitkou, hrubou mořskou solí a opepřete. Ve finále ještě přidejte pár kapek olivového oleje a podávejte s orestovaným pečivem.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno