Ingredience: | |
mleté vepřové maso | 500 g |
pancetta nebo anglická slanina | 100 g |
menší mrkev | 2 ks |
celer (cca stejně jako mrkve) | kousek |
cibule | 1 ks |
pasírovaná rajčata, protlak nebo drcená rajčata v plechovce | 200 g |
červené víno | 2 dcl |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Italské recepty patří mezi mé nejoblíbenější a to hlavně ve všední dny. Protože těstoviny “po italsku”, ať už podle receptu nebo z hlavy, inspirované italským vařením, jsou většinou snadné a rychlé, o několika málo surovinách. Boloňská omáčka je však jiná. Aby se v ní rozvinuly všechny chutě a vůně, chce to čas.
S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.
Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.
Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina – pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.
V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.
Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.
Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata.
Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.
Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.
Podávejte s těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: