Ingredience: | |
sumeček (hodí se i jiná bílá ryba) | 3 porce |
Ghí (přepuštěné máslo) | 2 vrchovaté lžíce |
šalvěj | 5 velkých listů |
sůl | dle chuti |
Sumeček africký (nebo také keříčkovec) je sladkovodní ryba, která v poslední době zaznamenává vysoký nárůst v oblibě. A není se čemu divit, je to ryba jemná, lahodná, bez typického zápachu a také poměrně tučná, což jí přidává nejen na chuti, ale i kvalitě z pohledu mastných kyselin. Pro děti je skvělá v tom, že kosti obsahuje spíše jen výjimečně a nemá dokonce ani šupiny. Tento recept je navíc geniálně jednoduchý a dává vyniknout lahodné jemnosti této ryby.
Rybu osolte, více kořenit již nepotřebuje, protože žádanou chuť jí dodá šalvějové máslo. V pánvi rozpusťte dvě vrchovaté lžíce ghíčka (funguje samozřejmě i klasické nepřepuštěné máslo, to se ale přepaluje, což rozhodně není zdravé) vhoďte do něj nasekané lístky šalvěje. Vložte rybu, kterou v něm pozvolna osmažte, a během smažení ji šalvějovým máslem ještě polévejte. Servírujte ji opět přelitou máslem, třeba s bramborovou kaší, nočky nebo kuskusem.
Dětská specifika: