Těsto: | |
droždí | 20 g |
máslo - rozpuštěné | 150 g |
mléko | 300 ml |
polohrubá mouka | 500 g |
cukr krupice | 3 lžíce |
žloutky | 4 ks |
malý citron - kůra | 1 ks |
vanilkový cukr | 1 ks |
Maková náplň: | |
mletý mák | 150 g |
cukr moučka | 3 lžíce |
mléko | 300 ml |
skořice | špetka |
marmeláda (rybízová, nebo jiná pikantní) | 1 lžička |
Další ingredience: | |
vejce na potření rohlíčků | 1 - 2 ks |
hladká mouka | na vál |
pečící papír | dle potřeby |
Na sv. Martina patří na stůl nejen husa a svatomartinské víno, ale také svatomartinské rohlíčky. Nejčastěji se plní makovou náplní, ale můžete je plnit třeba i povidly. Tady je můj receptík a věřte, že tyto kynuté rohlíčky zachutnají každému. Jo, a pokud do náplně přidáte pár kapek rumu, tak je to hnedle vyšší level.
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, přidáme citronovou kůru, žloutky rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.
Než vykyne těsto, připravíme si náplň. V hrnci smícháme mák s cukrem a mlékem. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud maková hmota nezhoustne. Nakonec vmícháme marmeládu a dochutíme skořicí. Náplň necháme vychladnout.
Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rozválíme placku a rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na každý díl dáme lžičku náplně a stočíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky ukládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.
Podrobné info: