Korpus: | |
vejce | 3 ks |
cukr krupice | 50 + 50 g |
hladká mouka | 75 g |
studená voda | 3 lžíce |
prášek do pečiva | 1 lžčka |
máslo | na vymazání formy |
hrubá mouka | na vysypání formy |
sůl | špetka |
Jablková hmota: | |
jablka | 1 kg |
máslo | 150 g |
cukr krupice | 125 g |
vanilkový pudink | 1 balíček |
voda | 125 ml |
mletá skořice | 1 lžička |
Na dokončení: | |
smetana ke šlehání | 250 ml |
ztužovač šlehačky | 1 balíček |
čokoládové hobliny | dle chuti |
Podzim, jablka dozrávají. Tak co třeba udělat výborný šťavnatý dort?
Oddělíme žloutky a bílky.
Žloutky šleháme s 50g cukru do světlé pěny. Postupně přidáváme 3 lžíce vody.
Do bílků dáme špetku soli a šleháme. Když začne sníh tuhnout, pomalu přidáváme 50g cukru. Vyšleháme do tuhého sněhu.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosyjeme.
Sníh ručně pomalu vmícháváme do žloutkové směsi a pak přimícháme mouku.
Směs vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 25 minut (zkoušíme špejlí). Pak necháme vychladnout.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Do většího hrnce dáme vodu a rozmícháme v ní pudinkový prášek, cukr a skořici. Přidáme máslo a zahříváme. Když se máslo rozpustí a přidáme jablka. Mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Pak nalijeme na korpus a necháme zcela vychladnout.
Šlehačku vyšleháme do tuha se ztužovačem a dáme na vychladlou jablečnou hmotu. Nakonec posypeme čokoládovými hoblinami.
Podrobné info: