Ingredience: | |
švestk | dle potřeby |
brambory | 500 g |
hrubá mouka + na podsypání | 150 g |
vejce | dle potřeby |
sůl | špetka |
mák | dle chuti |
moučkový cukr | dle chuti |
tvrdý tvaroh | dle chuti |
rozpuštěné máslo | dle chuti |
Ano ano, pro změnu jedeme u nás doma na švestkách. Takže dnes k večeři jsme měli švestkové knedlíky z bramborového těsta s mákem, tvarohem, cukrem a zakápnuté máslíčkem. A mám velkou radost, protože letos poprvé zachutnaly i Vendulce! Péťík je masožravec, takže u něj jsem bohužel neuspěla, ale třeba za rok se mu změní chutě, stejně tak jako Vendulce…
Oloupané, ve slupce uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce a hrubou mouku a vypracujeme hladké tužší těsto, z kterého si vyválíme „knedlík“. Tento knedlík nakrájíme na plátky a do každého z nich zabalíme jednu švestku. Takto připravené knedlíky vhazujeme do vroucí vody. Jakmile je máme ve vodě, tak ihned opatrně vařečkou „odlepíme“ ode dna a necháme vařit. Jakmile vyplavou, tak cca ještě 3-5 minut vaříme. Uvařené knedlíky podáváme s nastrouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem, nebo posypané makem.
Podrobné info: