Ingredience: | |
špaldová mouka | 100 g |
polohrubá pohanková mouka | 50 g |
tvaroh v alobalu | 250 g |
vejce | 1 ks |
kokosový cukr | 1 lžíce |
švestky | dle potřeby |
mák | k podávání |
kokosový cukr | k podávání |
ghí | k podávání |
Není nad švestičky z vlastí zahrádky! Dostali jsme od kamarádky pořádnou hromadu švestek, takže doma máme tak trošku švestkovou mánii. Jako každý rok jsem udělala zásoby na zimu, takže můj mrazák už teď přetéká k prasknutí.
A protože jsme milovníci ovoce a naprosto milujeme kombinaci švestek a máku, byly švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem, jasná volba. Nesměl samozřejmě chybět ani švestkový koláč. Ten jsme ale snědli tak rychle, že jsem vám ho nestihla nafotit, ale nebojte, příště ho ubráním a dám vám sem recept, protože byl naprosto skvělý!
Zpátky ale k dnešnímu receptu. Knedlíky jsou ze špaldové a pohankové mouky, slazené pouze troškou kokosového cukru. Tahle zdravější verze klasiky z bílé mouky je u nás hrozně oblíbená a vždy mizí rychlostí blesku. Pokud navíc knedlíčky při podávání posypete mletým mákem a přelijete trochou rozpuštěného ghí, budete v sedmém nebi…to mi věřte!
Tvaroh nejdřív lehce a opatrně osušíme papírovou utěrkou, abychom se zbavili alespoň části přebytečné vody. Takto osušený tvaroh smícháme v míse s vejcem a lžící kokosového cukru. Přisypeme pohankovou a špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Pokud máte to štěstí a vlastního robota, máte vyhráno a přenechejte práci na něm. My, co takové štěstí nemáme, začneme zpracovávat těsto vařečkou a ve chvíli, kdy se všechny ingredience spojí ho vyklopíme na vál a zpracujeme ho rukama. Pokud by se těsto stále lepilo, posypejte vál ještě troškou mouky. Vzniklé těsto by mělo být pružné, vláčné a nemělo by lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho zatím na chvíli odpočívat do lednice.
Mezitím si vypeckujeme švestky, tak aby zůstaly celé.
Těsto vyndáme z lednice a vytvoříme z něj váleček. Z válečku postupně odkrajujeme malé špalíčky, ze kterých si v dlaních vytvoříme placičku, tak akorát velikou, aby do ní šla zabalit švestka. Velikost tedy záleží na tom, jakou jste zrovna měli úrodu.
Těsto opatrně zabalíme okolo ovoce a vytvoříme krásný hladký knedlíček.
Hotové knedlíčky vaříme cca 10 – 15 minut (podle velikosti) ve vroucí vodě.
Podávejte posypané mletým mákem, troškou kokosového cukru a přelité rozpuštěným ghíčkem. Nebo si je dejte prostě tak, jak je máte nejraději, třeba se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem.
Dobrou chuť!!
Podrobné info: