Pažitka
Název:

Švestkový koláč s mandlemi a skořící


Švestkový koláč s mandlemi a skořící


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto1 balení
máslo (kousek na vymazání formy)130 g
krupicového cukru (ještě hrstka na posypání)100 g
mleté mandle (lískové oříšky)100 g
vejce2 ks
zralé švestky600 g
mletá skořice špetka
mandlové lupínky na posypaní hrstka
hrubá mouka (na vysypání formy) hrstka
Postup přípravy:

Tenhle koláč má trochu mírný nádech podzimu ale péct ho můžete kdykoli máte po ruce čerstvé švestky nebo blumy. Recept je velmi jednoduchý ale výsledek famózní.

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Švestky omyjte, odpeckujte, nakrájejte na čtvrtky a odložte stranou. 
   
Předehřejte troubu na 180 C.
 
Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě celá vejce.
Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na tenkou placku. 
Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
Na těsto rozetřete  stěrkou mandlovou náplň. 
Do náplně vkládejte připravené švestky.
Zlehka je zatlačte do náplně a posypte skořicí, troškou cukru a mandlovými lupínky.
Koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Občas zkontrolujte. Koláč je upečený, když okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.    
Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí, máte hotovo.
 
Teď už si jen přivoňte a až koláč vychladne, vychutnejte si kombinaci švestek, mandlí a skořice.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno