kysané mléko v kelímku (Kyška), nebo kefír | 400 ml |
olej (k odměření používáme ten od kyselého mléka) | 1/2 kelímku |
hladká mouka | 1 kelímek |
polohrubá mouka | 1 kelímek |
celá vajíčka | 2 ks |
cukr | 3/4 kelímku |
pudinkový prášek s vanilkovou příchutí | 1 balíček |
kypřící prášek | 1 balíček |
rozpůlené švestky - nebo jiné oblíbené ovoce (i kompotované) | 1 kg |
Drobenka: | |
cukr (hrnky o objemu 250 ml) | 1 hrnek |
hrubá mouka | 1 hrnek |
máslo nebo hera | 1/2 kostky |
mletá skořice | 2 lžičky |
kokos | 4 lžíce |
olej | na vymazání plechu |
kokosová moučka | na vysypání plechu |
Ingredience: |
Švestky právě dozrávají, tak to nepropásněte! Geniální koláč, na který nepotřebujete váhu, je připravený za deset minut ;-)
Drobenka:
Smíchat 1 hrnek cukru, 1 hrnek hrubé mouky, 1/2 másla nebo hery (hrnky o objemu 250 ml), 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce kokosu
Z vajíček a cukru vyšleháme bílou pěnu. Do ní vmícháme kyselé mléko a olej.
Kypřicí prášek smícháme s pudinkem a moukou a po částech vmícháme k vaječné směsi.
Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosovou moučkou. Na těsto naklademe ovoce a na závěr zasypeme drobenkou.
Troubu předehřejeme a pečeme při 160°C asi 40 - 50 minut.