Korpus: | |
banán | 1 a 1/2 ks |
mandlové či jiné rostlinné mléko | 1 a 1/2 hrnku |
prášek do pečiva | 1 ks |
sůl | špetka |
jedná soda | 1/2 lžičky |
vanilka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr | dle chuti |
olej | 1/2 hrnku |
kokosový cukr | 3 lžíce |
pohanková mouka hladká | 1 a 1/4 hrnku |
olej a pohanková mouka | na vytření plechu |
Krém: | |
kokosové mléko | 1 plechovka (400ml) |
citronová kůra z jednoho citronu | dle chuti |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
kokosový olej zbavený vůně | 3 lžíce |
sladidlo | dle chuti |
Zdobení: | |
menší jablka | 6 ks |
skořice | dle chuti |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
Měla jsem strašnou chuť na něco svěžího, lehkého a nemohla jsem se rozhodnout, zda pro korpus vyberu něco s citronovým nádechem nebo nějaký Míša řez. Když jsem se zeptala našeho malého, řekl mi jak jinak "Mamko, čokoládový". Mlsák jeden. No, ale já se nevzdala a udělala nakonec oba, korpus základ je stejný, jen do kakaové verze přidán kakaový prášek, skvělé jak se mění chutě a konečný vzhled.
Tento krém je naprosto luxusní a musím říct, že spojení kokosového mléka, citronu a citronové kůry je naprosto famózní. Velmi zdatně nahradí zakysanou smetanu, či tvaroh. Rozhodně senzační svěží krém, který se zařadí mezi TOP mé oblíbené. Před časem jsem zkoušela citronový krém z mandlí alá tvaroh, ale tento je jemný a velmi chutný.
Příprava korpusu i krému je strašně rychlá a snadná.
Nejdříve příprava korpusu. Oloupeme banány, vložíme je do mísy, rozmačkáme, přidáme vlažné rostlinné mléko a zamícháme. Do směsi rostlinného mléka a banánu přidáme vanilku, špetku soli, olej, kokosový cukr a pak přidáme ostatní sypké suroviny, které jsme si smíchali dohromady a to mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu, vše společně zamícháme.
Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme pohankovou moukou. Těsto nalijeme do formy a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 45 minut, hlídáme a zkoušíme špejlí.
Korpus necháme důkladně vychladnout, nelépe připravit večer a nechat do druhého dne.
Během pečení si můžeme připravit krém.
Otevřeme kokosové mléko, které jsme měli v lednici, vyndáme do mísy tuhý podíl, tekutý nepřidáváme! Příliš by nám krém naředil, ponecháme si ho například na přípravu kaše.
Do tuhého podílu kokosového mléka přidáme světlé sladidlo, záleží na vás, co zvolíte. Mám vyzkoušené s javorovým sirupem i klasickým bílým cukrem, lehce zamícháme. Dále přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, šťávu z jedné poloviny citronu a kokosový olej. Přidaný kokosový olej musí být studený, rozpustíme si jej ve vodní lázni a necháme vychladnout. Případně si čas chladnutí urychlíme a vychladíme jej ve studené vodní lázni.
Krém si zamícháme a dáme do lednice alespoň na 1 hodinu.
Následně na korpus navrstvíme krém a přidáme jablka, která jsme nastrouhali a krátce povařili v rendlíku se skořicí, přidáváme je zásadně studené! Jinak by krém začal téct a jablka by se do krému propadala.
Dort dáme zatuhnout do lednice, bude zapotřebí časová rezerva alespoň 6 hodin. Zdobení dortu nechám na fantazii každého. Já již příliš ovoce zrovna neměla, ale skvěle se zde bude vyjímat hroznové víno, ale rozhodně i lesní ovoce či kombinace rybízu.
Když máme dort důkladně vychlazený, otevřeme dortovou formu a vyjmeme jej. Vážně si zde dejte časovou rezervu, ať se vám krém nepotrhá, byla by to škoda, kokosový olej prostě musí ztuhnout.
Přeji příjemné svěží mlsání.
Já jsem si připravila z části těsta na korpus ještě jeden mini dortík.
Těsto jsem si pouze obarvila kakaovým práškem, vznikly tak dva univerzální korpusy.
Na tmavý dortík byl tedy korpus s totožnými surovinami, jen část těsta odlita a obarvena kakaovým práškem, jinak postup stejný.
Krém byl obdobný, pouze tuhá část kokosového mléka, do kterého jsem přidala vanilku, sladidlo a kokosový olej. Dala do lednice na hodinu a následně navrstvila na vychladlý korpus a polila hořkou vegan čokoládou, do které jsem přidala trošku kokosového oleje. Rozhodně čokoláda musí být chladnější, můžeme si pomoci ochlazením ve studené vodní lázni jinak světlý krém začne téct a čokoláda se propije do spodní části.
Podrobné info: