Pažitka
Název:

Svěží ovocný dort


Svěží ovocný dort


Ingredience:
Ingredience:
vejce (žloutky a bílky zvlášť)5 ks
sůl špetka
krupicový cukr150 g
hladká moouka150 g
jahody300 g
borůvky250 g
Krém:
přecezená citronová šťáva120 ml
krupicový cukr120 g
škrb1 lžíce
smetana ke šlehání 33%350 ml
Postup přípravy:

Dezert pro horké letní dny přímo stvořený. 

Co si budeme povídat, všichni se více či méně smažíme ve vlastní šťávě, sluníčko praží, teploty rostou. Já si tedy nestěžuji, miluji tohle pekelně letní počasí. Každá chvíle dne má něco do sebe.
Ať už je to ráno, kdy mě ze sna budí sluneční paprsky, nebo třeba večer, kdy místo do sprchy, běžím do bazénu. A co teprve odpoledne, když malé děti usnou po obědě, já si uvařím hrnek sladké kávy a strčím hlavu do lednice, pro něco malého sladkého k tomu. To je teprve ta pravá pohádka. 
 
Pro horké letní dny se ideálně hodí tenhle báječný dort, ve kterém užijete sladké plody léta, osvěžující citrony a krémovou šlehačku. Nebojte se, není to žádný zátěžák na žaludek, právě naopak, je jako pírko, polechtá na patře, osvěží žaludek a potěší vaši mysl. 
 
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem - dno i strany. Bílky ušlehejte do tuha se špetkou soli. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké bílé pěny, přidejte dvě lžíce vroucí vody a znovu šlehejte, dokud nezískáte hladký krém.

Do něj opatrně vmíchávejte střídavě hladkou mouku a bílek. Hotové těsto nalijte do formy a pečte cca 25 minut. Dort nechte vychladnout ve formě na mřížce.
 
Do většího hrnce nalijte studenou vodu a přidejte tolik kostek ledu, kolik doma najdete. V rendlíku smíchejte citronovou šťávu, cukr, škrob a špetku soli. Přiveďte k varu a nechte cca 2 minuty za stálého míchání probublávat. Takto připravený citronový sirup přelijte do misky, kterou ihned postavte do ledové lázně, aby se sirup prudce zchladil.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Po částech do ní zašlehejte citronový sirup. Krém nechte vychladit.

Korpus dortu prořízněte na půl. Spodní díl namažte polovinou krému a poklaďte polovinou ovoce. Přiklopte vrchním dílem, který potřete zbývajícím krémem a ozdobte zbytkem ovoce.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno