Pažitka
Název:

Svíčková na smetaně ze sešitu naší babičky


Svíčková na smetaně ze sešitu naší babičky


Ingredience:
Ingredience:
zadní hovězí (falešná svíčková)700 g
kořenová zelenina ve stejném poměru400 g
cibule1 ks
dijonská hořčice1 lžíce
krémžská hořčice1 lžička
cukr1 lžička
ocet2 lžíce
olej100 g
zauzená slanina (špek)180 g
zakysaná smetana1 a 1/2 kelímku
bobkový list4 ks
nové koření6 ks
celý pepř6 ks
tymián dle chuti
sůl dle chuti
hovězí vývar dle potřeby
omytý citron1 ks
šlehačka dle chuti
divoké brusinky dle chuti
Postup přípravy:

Svíčková je výborné jídlo a každý ji dělá podlé své receptury. Já ji tentokrát zkusila podle receptu naší babičky.

Masem protáhneme hranolky zauzené slaniny (jde to dobře, když dáme slaninu nebo špek na cca hodinu do mrazáku). Pak špalík masa opečeme na oleji ze všech stran na hluboké pánvi tak, aby se maso pěkně zatáhlo. Maso vyjmeme a na výpeku od masa opečeme všechnu pokrájenou zeleninu a cibuli. Přidáme lžičku cukru a necháme zkaramelizovat. 

Přidáme k masu a zelenině obě pikantní hořčice, všechno koření, čerstvý tymián, přilijeme ocet a zalijeme hovězím vývarem. Vše pak vložíme do pekáčku s poklicí a pečeme v rozehřáté troubě do změknutí masa. Pečeme cca 2 hodiny. Když je maso měkké, maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme na plátky a dáme stranou. Omáčku propasírujeme nebo ponorným mixérem rozmixujeme. Zalijeme vývarem a dál provaříme. K zelenině přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme ve vývaru. Ideální je nezahušťovat, pokud je omáčka dost hustá. Je-li to nutné, zamícháme mouku a vaříme ještě cca 12 - 15 minut. Podle chuti omáčku osolíme, nebo osladíme, maso dáme zpět do omáčky nebo podáváme nepřelité omáčkou apod. Omáčku podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s domácím knedlíkem a terčíkem z citronu, šlehačky a brusinek. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno