Ingredience: | |
hovězí zadní maso - ořech | 500 g |
střední mrkev | 6 ks |
menší celer | 1/4 ks |
petržel | 2 ks |
nové koření | 3 kuličky |
bobkový list | 2 ks |
sůl | dle chuti |
rýžová smetana Soyatoo | 1 balení |
citron | 1 ks |
třtinový cukr | dle chuti |
nakládané brusinky | dle potřeby |
tapioka škrob Adveni | dle potřeby |
voda | dle potřeby |
Knedlíky: | |
polohrubá špaldová mouka | 300 g |
hladká špaldová mouka celozrnná | 200 g |
mandlové mléko | 250 ml |
vejce | 1 ks |
droždí | 1/2 kostky |
sůl | dle chuti |
ovesné vločky | 3 hrsti |
Přílohu jako knedlíky často nedělám a vždy přemýšlím jak je alespoň trošku obohatit. Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a mandlové mléko je také velmi výživné. Svíčkovou milujeme a je vidět dle reakce našeho nejmladšího strávníčka, že tomu tak bude i nadále, protože se ozývalo opět mami mňami, mňam, mňam.
Hovězí maso očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme očištěnou na větší kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, vyjmeme maso a koření, zeleninu rozmixujeme, přepasírujeme a přidáme rýžovou smetanu Soyatoo, dochutíme citronem, dosolíme, případně dosladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby zahustíme tapioka moukou, kterou před přidáním rozkvrdláme ve studené vodě. Podáváme s houskovým knedlíkem s ovesnými vločkami a brusinkami.
Během přípravy omáčky jsem si zadělala na knedlíky. Do proseté mouky jsem přidala vejce, vlažné mandlové mléko, ve kterém jsem rozpustila droždí, osolila, přidala ovesné vločky, Z uvedených surovin jsem vypracovala těsto, které jsem nechala kynout. Po vykynutí jsem těsto rozdělila na 5 dílů, ze kterých jsem uhnětla válečky, nechala krátce kynout, než se voda začala vařit. Knedlíky jsem vložila do vroucí osolené vody a vařila 15-20 minut.
Podrobné info: