Název:Švýcarská roláda
Ingredience:
celá vejce | 3 ks |
cukr krupice | 200 g |
hladká mouka | 200 g |
kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
mléko | 50 g |
jahodový džem | 100 - 150 g |
jahody | 200 g |
Ingredience: |
Postup přípravy:Neděle večer, venku pětadvacet stupňů, začíná se pomaličku smrákat, pod oknem mňouká kočka, šílená touha po sladkostech, v lednici resuscituju jahody. Plán je jasný - zužitkovat jahody a uspokojit mlsný jazýček. V hlavě se mi vybavila jednoduchá roláda s jahodami, kterou jsem kdysi kdesi viděla.
Chvíli jsem se přemýšlela. Na mysl mi přišla Ikea kuchařka, přesně tam ta roláda totiž byla! A byla, čekala na mě. Na takovy krásný večer, až dostanu chuť....
Troubu dáme předehřát na 250 C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a elektrickým šlehačem nebo v robotu vyšleháme do nadýchané světležluté pěny. Přisypeme mouku a kypřící prášek, důkladně prošleháme, přilijeme mléko, znovu propracujeme a rozetřeme na připravený plech. Pečeme 5 minut, dozlatova, na spodní příčce trouby.
Hotové těsto hustě posypeme moučkovým cukrem a právě pocukrovanou stranou vyklopíme na navlhčenou utěrku. Ještě horkou suchou roládu pevně smotáme, nechame chvili být a poté sloupneme pečíci papír. Roládu pomažeme po celé ploše marmeládou, hustě pokaldeme tenkými plátky jahod a znovu, tentokrat i s náplní, pevně zamotáme.
A pak už stačí si jen sednout na balkon, hodit nohy na stůl a ochutnat tu nádheru. :)
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno