Pažitka
Název:

Sýrové bochánky s bylinkami


Sýrové bochánky s bylinkami


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
kypřící prášek1/2 sáčku
sůl špetka
máslo50 g
měkký aromatický sýr (Limburger)50 g
sýr typu gouda (použila jsem parmazán) + 20 g na posypání50 g
mléko150 ml
žloutek1 ks
nasekané bylinky dle chuti hrst
tymián na ozdobu
Postup přípravy:

Čas od času každý z nás dostaneme večer chuť na něco slaného k zobání, a nebo chceme potěšit příchozí návštěvu. Není nad to servírovat domácí pohoštění. Přesně do této kategorie spadají i sýrové bochánky, které jsou jednoduché a rychlé na přípravu, takže návštěvě můžete servírovat za půl hodiny. Navíc jsou hodně variabilní, takže stačí obměnit suroviny a máte zase trochu jinou pochoutku.

Ve skleněné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo, které rozdrolíme do mouky jako na drobenku. Aromatický sýr nakrájíme na drobné kostičky, goudu nastrouháme najemno a přidáme k mouce spolu s bylinkami. Směs dobře promícháme, přilijeme mléko a vypracujeme kompaktní těsto. Na pomoučněném vále pak těsto ručně dále zpracováváme, dokud není hladké.

Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Válečkem vyválíme z těsta placku o tloušťce 1,5 - 2 cm a kulatým (vroubkovaným) vykrajovátkem vykrajujeme kolečka o průměru cca cm. Zbylé těsto znovu zpracujeme a pokračujeme ve vykrajování do spotřebování těsta. Kolečka na plechu potřeme směsí žloutku a kapky mléka, posypeme troškou sýra a ozdobíme drobnou snítkou tymiánu. Bochánky pečeme v troubě cca 15 minut, dokud nevyběhnou a nezezlátnou.

Nejlepší jsou bochánky ještě teplé a nebo pak druhý den s trochou másla.

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno