Ingredience: | |
najemno nastrouhaný sýr Gran Moravia | 120 g |
Špaldová mouka | 200 g |
rozpuštěné máslo | 130 g |
sůl | dle chuti |
Nedávno jsem si v obchodě koupila balíček sýrových sušenek. Chuťově byly vynikající, ovšem jejich cena už na tom byla podstatně hůř. Přitom jich bylo v balíčku jen pár. Ani jsem si je nestačila pořádně vychutnat a byly pryč. A tak jsem si řekla, že si upeču své vlastní sýrové sušenky. Není totiž nad domácí výrobu. Předem Vás varuji, že na těchto sušenkách vzniká velká závislost. Rozplývají se na jazyku a když jednu ochutnáte, nebudete chtít nikdy přestat.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme nastrouhaný sýr, sůl a rozpuštěné máslo. Rukama vypracujeme bochánek, který necháme 30 minut odležet v lednici. Po půl hodině těsto vytáhneme a válečkem ho rozválíme na cca 0,5 cm vysokou placku. Tvořítkem pak z těsta vykrajujeme kulaté sušenky, které klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Po vytažení z trouby necháme sušenky vychladnout na mřížce.
Podrobné info: