Pažitka
Název:

Sýrový koláč se zelím a klobásou


Sýrový koláč se zelím a klobásou


Ingredience:
Těsto:
droždí1/2 kostky
vlažná voda250 ml
hladká mouka500 g
eidam200 g
sůl2 lžičky
olivový olej4 lžíce
polohrubá mouka na podsypání
Náplň:
středně velká cibule2 ks
olej2 lžíce
kysané zelí500 g
eidam200 g
vejce2 ks
bílek1 ks
mletý pepř dle chuti
mletý kmín dle chuti
cukr1 lžička
hladká mouka2 lžičky
hladká mouka300 - 400 g
žloutek + lžíce mléka na potření1 ks
pažitka k podávání dle chuti
Postup přípravy:

V pořadu Kluci v akci mne zaujal tento koláč. Nedalo mi to a vyzkoušela jsem ho. Musím říci, že opravdu nemá chybu! Nádherně voní a báječně chutná.

Droždí promícháme s vlažnou vodou a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu kynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky a potřeme žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 - 45 minut.

Náplň

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme mouku a cukr. Pak přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno