Ingredience: | |
čerstvé tagliatelle | 250 g |
hladkolistá petržel | pár lístků |
pepř | špetka |
hrubá mořská sůl | dle chui |
prosciutto | 50 g |
malá červená cibule | 1/2 ks |
máslo | kousek |
tvrdý sýr parmezánového typu (Gran Moravia) | 1 hrst + na posypání |
Dneska jsem opět byla doplnit své zásoby a stavila se v krámku Gran Moravia. U nás v Liberci asi jediný obchod s kvalitními a opravdu italskými surovinami. Vzala jsem si hned několik mých oblíbených ingrediencí, na které se mi sbíhala chuť už delší dobu. A je to vynikající italské prosciutto, pěkně poctivé nasekané máslo a čerstvé těstoviny – tagliatelle.
Receptů s prosciuttem je všude spousta, existují různé varianty s prosciuttem a citrónem,rukolou, hráškem, houbami a nebo třeba se smetanou. Ta kterou mám pro vás dnes je asi ze všech nejjednodušší. Nepotřebujete k ní prakticky nic výjimečného nebo složitého, pouze se zaměřte na kvalitní suroviny a především na dobré prosciutto. Na tom totiž celý recept stojí. Prosciutto dodá celému receptu tu jedinečnou chuť a vůni. Dobré těstoviny jsou pak samozřejmě nutností.
Tagliatelle si můžete udělat i doma (recept najdete zde) nebo si je koupit. Určitě pokud si můžete vybrat, tak doporučuji čerstvé.
Máslo dejte rozpustit na pánev a přidejte na drobno nakrájenou cibulku. Osmahněte ji dozlatova a přidejte prosciutto nakrájené na drobné kousky. Nesmažte ho příliš dlouho, aby neztvrdlo a nedostalo příliš slanou chuť. Časově stačí tak 1 minuta.
Mezitím dejte vařit vodu na těstoviny, osolte ji. Do vroucí vody dejte vařit tagliatelle (čerstvé jsou hotové již za 2-3min). Hotové těstoviny sceďte a smíchejte se směsí v pánvi. Opepřete větším množstvím pepře, přidejte petržel nakrájenou nadrobno a zasypte sýrem. Všechno promíchejte a podávejte ještě posypané sýrem.
Podrobné info: