Pažitka
Název:

Tarhoňa s tuňákem zapečená směsí sýrů


Tarhoňa s tuňákem zapečená směsí sýrů


Ingredience:
Ingredience:
tarhoňa500 g
rajčatová passata500 g
tuňák ve vlatní šťávě2 konzervy
nastrouhaná cuketa150 g
menší pórek1 ks
sušená rajčata7 ks
česnek1 stroužek
provensálské koření1 lžička
mozzarella1 ks
balkánský sýr100 g
sýr Grana Padano50 g
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Dnešní oběd se nese ve znamení dojídání zásob, ale na chuti mu to vůbec neubírá. Moje malá dcerka, která miluje ryby a veškeré maso, přiběhla k obědu s radostným výkřikem „matíčko“ (masíčko) a to mi hned zvedlo náladu.

Nejdříve si namočíme sušená rajčata do horké vody, aby změkla, a připravíme si tarhoňu. Tu jsem poprvé dělala podle p. Brýdové a je fakt mnohem lepší než vařená. Takže v pánvi s nepřilnavým povrchem pár minut nasucho restujeme tarhoňu, než začne chytat růžovou barvu. Pak přidáme 3 lžíce olivového oleje, promícháme a restujeme do zlatohněda. Zalijeme 1,5 násobkem vody (tzn. 750 ml), přidáme lžičku soli a dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 15-20 minut. Mezitím si oloupeme a nastrouháme cuketu, mírně osolíme a necháme vypotit. Nakrájíme pórek na tenká kolečka, změklá rajčata na kostičky nebo nudličky a společně s osušenou cuketou orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme tuňáka a také chvíli zarestujeme. Zalijeme passatou , přidáme česnek, koření a podle chuti můžeme přisladit. Krátce podusíme a smícháme s hotovou tarhoňou. Sýry si nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky, promícháme a přidáme do tarhoňové směsi. Sůl už jsem nepřidávala, všechno je slané dost. Do vymazané zapékací formy rozprostřeme směs a zapékáme na 200 stupňů asi 30 minut. Na posledních 10 minut jsem zapnula gril.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno