Ingredience: | |
tarhoňa | 500 g |
rajčatová passata | 500 g |
tuňák ve vlatní šťávě | 2 konzervy |
nastrouhaná cuketa | 150 g |
menší pórek | 1 ks |
sušená rajčata | 7 ks |
česnek | 1 stroužek |
provensálské koření | 1 lžička |
mozzarella | 1 ks |
balkánský sýr | 100 g |
sýr Grana Padano | 50 g |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olivový olej | dle potřeby |
Dnešní oběd se nese ve znamení dojídání zásob, ale na chuti mu to vůbec neubírá. Moje malá dcerka, která miluje ryby a veškeré maso, přiběhla k obědu s radostným výkřikem „matíčko“ (masíčko) a to mi hned zvedlo náladu.
Nejdříve si namočíme sušená rajčata do horké vody, aby změkla, a připravíme si tarhoňu. Tu jsem poprvé dělala podle p. Brýdové a je fakt mnohem lepší než vařená. Takže v pánvi s nepřilnavým povrchem pár minut nasucho restujeme tarhoňu, než začne chytat růžovou barvu. Pak přidáme 3 lžíce olivového oleje, promícháme a restujeme do zlatohněda. Zalijeme 1,5 násobkem vody (tzn. 750 ml), přidáme lžičku soli a dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 15-20 minut. Mezitím si oloupeme a nastrouháme cuketu, mírně osolíme a necháme vypotit. Nakrájíme pórek na tenká kolečka, změklá rajčata na kostičky nebo nudličky a společně s osušenou cuketou orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme tuňáka a také chvíli zarestujeme. Zalijeme passatou , přidáme česnek, koření a podle chuti můžeme přisladit. Krátce podusíme a smícháme s hotovou tarhoňou. Sýry si nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky, promícháme a přidáme do tarhoňové směsi. Sůl už jsem nepřidávala, všechno je slané dost. Do vymazané zapékací formy rozprostřeme směs a zapékáme na 200 stupňů asi 30 minut. Na posledních 10 minut jsem zapnula gril.
Podrobné info: