kůra z citronu (jen žlutá část) | 1/2 ks |
mleté mandle + trošičku na vysypání formy | 200 g |
skořice | špetka |
máslo | 100 g |
nerafinovaný třtinový cukr + troška pomletého na zdobení | 100 g |
vejce | 2 ks |
máslo | na vymazání formy |
Ingredience: |
Tarta de Santiago patří mezi tradiční španělské pečené dobroty. Také se mu přezdívá mandlový piškot. Právě fakt, že je z mandlí a ne z mouky, z něj dělá perfektní bezlepkovou náhradu ke klasické buchtě či piškotu. To asi galicijští cukráři před stovkami let ani netušili.
Tartu můžeme dělat buď do jedné velké formy, nebo jako jsme to udělaly my, do několika menších forem.
Troubu dáme rozehřát na 180 stupňů.
Nejlepší je použít bio citron, který nebyl žádným způsobem chemicky ošetřen a dobře ho odrbat. Kůru také můžeme koupit samotnou.
Proseté mleté mandle, kůru z citronu a špetku skořice dobře promísíme.
Odvážený cukr a vajíčka utřeme. Přidáme změklé máslo. A nakonec směs mandlí, kůry a skořice a vytvoříme z toho jednolité těsto.
Formu vymažeme máslem a vysypeme troškou mletých mandlí. Do takto připravené formy plníme těsto a dáme do trouby. U naší horkovzdušné jsme v tento okamžik ubraly na 175 stupňů. Pečeme asi 20 minut. Výsledkem je uvnitř vlhká, hutná a zároveň lehká konzistence.
Na závěr se tarta klasicky cukruje přes šablonku ve tvaru svatojakubského kříže. Při sundávání šablony je potřeba dávat dobrý pozor, my jednu stranu kříže podebíráme nožem a druhou opatrně zvedneme rukou.
Podrobné info: