Pažitka
Název:

Tartaletky a souboj krémů


Tartaletky a souboj krémů


Ingredience:
Tartaletky:
hladká mouka450 g
moučkový cukr150 g
změklé máslo225 g
vanilkový extrakt2 lžičky
žloutek5 ks
dostupné ovoce: jahody, maliny, borůvky, broskve... na zdobení
Tvarohovo-citronový krém (8 tartaletek):
polotučný tvaroh400 g
moučkový cukr100 g
citronová šťáva1 lžička
nastrouhaná kůra z citronu dle chuti
Šlehačkovo-vanilkový krém (8 tartaletek):
krémový sýr Philadelphia250 g
kvalitní 40% smetana na šlehání200 ml
moučkový cukr50 g
vanilkový extrakt1 lžička
Postup přípravy:

Křehké košíčky s krémem, které hrají všemi barvami sezónního ovoce

Snad i proto jsem od nich nikdy nemohla odtrhnout oči, když jsem je spatřila v prosklené vitríně kavárny/cukrárny/pekárny :). Na kombinaci surovin se mi líbí, že výsledek není těžký ani přeslazený a lahodí i oku :).

Přemýšlela jsem, jaký krém do košíčků použít. A napadly mě hned tři – tvarohovo-citrónový, šlehačkovo-vanilkový anebo pudinkový. Všechny krémy mají lehkou konzistenci a skvěle si rozumí s ovocem :). Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet dva prvně jmenované a který je lepší volbou, mi pomohou vyřešit přátelé :).

Do začátku je potřeba se pořídit formičky. Bývají různých velikostí. Já si pořídila formičky o průměru necelých 10 centimetrů a velikostně jsou podle mě naprosto dostačující :). Jedna vyšla na 16 korun.

Pro plnění košíčku se také určitě hodí zdobicí sáček, nicméně se to dá zvládnout i bez něj :).

Postup:

1. Za surovin na košíčky se ručně zpracuje vláčné těsto, které se nechá v lednici minimálně půl hodiny odležet.

2. Připraví se formičky. Zda-li potřebují vymazat, záleží na tom, z jakého jsou materiálu. Ty mé není potřeba, těsto je máslové a šlo lehce vyklopit. A trouba se předehřeje na 200 stupňů Celsia.

3. Formičky se vyplní vychlazeným těstem prostým vtlačováním pomocí prstů. Těsto ve formičkách se před pečením lehce propíchá vidličkou.

4. Košíčky se pečou 20 minut na 180 stupňů. Po vyjmutí z trouby se nechají chvilku vychladnout a pak se lehce vyklopí z formiček.

5. Než upečené těsto vychladne, umyje se ovoce ve studené vodě a nechá se přebytečná voda vsáknout papírovými ubrousky, na které se ovoce vyskládá.

6. Tvarohový krém se vytvoří snadno spojením všech surovin pomocí ručního mixéru a nechá se vychladit.

7.  Šlehačkový krém se vytvoří tak, že prvně se vyšlehá krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem. V jiné misce se ze smetany vytvoří pevná šlehačka pomocí ručního mixéru. Poté se šlehačka opatrně vmíchává do sladkého krému, dokud se řádně nespojí v hladkou hmotu. Vzniklý krém se nechá vychladit.

8. Vychladlé košíčky se naplňují pomocí zdobicího sáčku krémem a navrch se zdobí omytým ovocem. Tartaletky se dají na několik hodin do lednice, aby korpus hezky nasákl a zvláčněl.

Doufejme, že budou přátelům v teplém červnovém dni chutnat! :)

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno