Těsto: | |
hladká mouka | 100 g |
celozrnná mouka | 75 g |
studené máslo | 100 g |
žloutek | 1 ks |
cukr moučka | 30 g |
studená voda | 2 lžíce |
sůl | špetka |
Krém: | |
čokoláda | 250 g |
smetana ke šlehání | 250 g |
máslo | 100 g |
jahody a máta | na ozdobu |
Tartaletky, to je láska. Jsou maličké a roztomilé a mně stačí se na ně jen zamilovaně dívat.
Těsto. Máslo nakrájejte na malé kousky. Všechny přísady smíchejte a vypracujte hladké těsto. Vtlačte do dvanácti formiček na tartaletky, dno propíchejte vidličkou a vložte na hodinu do lednice.
Krém. Čokoládu se smetanou rozpusťte v hrnci, přidejte máslo a vše smíchejte. Nechejte krém ztuhnout v lednici a občas promíchejte, aby tuhnul rovnoměrně.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte košíčky asi čtvrt hodiny, nebo dokud nezezlátnou. Nechejte pár minut vychladnout a pak opatrně vyklopte z formiček a nechejte zchladnout úplně.
Ztuhlý krém dejte do cukrářského sáčku a naplňte tartaletky. Ozdobte plátky jahod a lístky máty.
Náplň ještě ztuhne, takže je dobré plnit tartaletky ve chvíli, kdy má příjemnou krémovou konzistenci. Poté ještě doporučuji dát do lednice a nechat úplně vychladit.
Podrobné info: