Ingredience: | |
hladká mouka | 220 g |
kakao | 30 g |
cukr moučka | 60 g |
sůl | špetka |
máslo, vychlazené a nakrájené na kousky | 125 g |
vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
instantní káva | 1 lžička |
Krém: | |
mascarpone | 250 g |
cukr moučka | 30 g |
karamel (nemusí být) | 2 lžíce |
smetana | 200 ml |
instantní káva | 1 lžička |
Tartaletky jsou mé oblíbené dezerty na rodinné oslavy, pokud tedy nepeču dort. Příprava je snadná a rychlá, navíc mají bezpočet variací. Košíček vanilkový či kakaový, ochucený mandlemi, kávou... náplň z mascarpone, čokoládová ganache, ovocné pyré, citronový krém... a ještě si můžu vyhrát s jejich zdobením. Tentokrát jsem tartaletky ochutila kávou a do krému přidala i zbylý karamel z jiného pečení. Kombinace to byla výborná a já už se těším na další tartaletkové hraní.
V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko, žloutek a kávu rozmíchanou ve lžičce horké vody a znovu krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu (klidně i déle) vychladit do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
Tip: Těsto můžete také vyválet na tenký plát (2-3 mm) a vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrájet kolečka, která vložíte do formiček.
Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.
Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a karamel, lehce prošleháme. Kávu rozpustíme ve lžíci smetany a se zbylou smetanou přidáme do krému. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, případně dozdobíme, třeba čokoládou, kávovými zrny v čokoládě, jedlými květy...
Tartaletky můžeme podávat ihned, ale nejlepší jsou druhý den, kdy košíček zvláční krémem. Skladujeme v lednici.
Podrobné info: