Křehké těsto: | |
změklé máslo | 140 g |
hladká mouka | cca 220 - 230 g |
středně velké žloutky | 3 ks |
cukr moučka | 3 lžíce |
nastrouhaná kůra z bio citronu | dle chuti |
sůl | špetka |
Krém: | |
žloutky | 8 ks |
mléko | cca 400 ml |
vanilkový lusk - semínka z něj | 1 ks |
cukr krupice | 100 - 150 g |
mouka | 2 vrchovaté lžíce |
citronová kůra | dle chuti |
Na ozdobení: | |
jahody | dle potřeby |
borůvky | dle potřeby |
čiré dortové želé v prášku + voda | dle potřeby |
Minulý víkend jsem měla na programu pečení makronek na svatbu, a jelikož mi zbylo mraky žloutků, přemýšlela jsem, co s nimi. Do toho se mi navíc doma sešly jahody a borůvky a volba byla najednou celkem jasná. Rozhodla jsem se udělat tartaletky s krémem a ovocem, které mi vždy evokují léto a návštěvu cukrárny. Použitý klasický cukrářský krém patisserie je prostě vynikající a jen tak ho něco nepřekoná, navíc jsem do něj zužitkovala zbylé žloutky a tak jsem zabila dvě mouchy jednou ranou. Ovoce můžete použít podle chutí a sezóny, ale já osobně si myslím, že jahody a borůvky jsou asi ta nejlepší volba. Tartaletky se moc povedly a my jsme si celá rodina moc pochutnali. Rozhodně je budu muset zase brzy udělat, protože tenhle dezert je vždy v nedostatečném množství.
Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky a citronovou kůru a znovu krátce prošleháme. Přidáme mouku i sůl a suroviny propracujeme v hladké, nelepivé těsto, nejdříve v míse, poté na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme chladit v lednici asi 15 minut. Troubu předehřejeme na 180°C, těsto vyválíme na vále podsypaném moukou a vyplníme s ním připravené tartaletky. Já mám teflonové a silikonové formy, takže je ani nevymazávám tukem.Tartaletky vyplněné těstem překryjeme vystřiženým pečícím papírem a naplníme pečícími (nebo normálními suchými) fazolemi. Dáme péct na cca 15 minut dozlatova. Tartaletky necháme trochu zchladnout, poté odstraníme papír s fazolemi a necháme zcela vychladnout. Poté košíčky opatrně vyklopíme, seřízneme okraje podle potřeby a vychladnuté je plníme krémem.
Na krém svaříme mléko společně s citronovou kůrou a vanilkou. Přivedeme k varu, ale nevaříme. Mezitím žloutky ušleháme s cukrem a poté k nim přimícháme mouku. Do žloutkové směsi přilijeme cca čtvrtinu mléka, dobře rozmícháme a vše nalijeme zpátky do kastrůlku. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, krém mezitím zhoustne. Hotový krém přelijeme do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Tartaletky tedy naplníme vychladlým krémem a zdobíme pokrájenými jahodami a borůvkami podle fantazie. Mezitím si podle návodu na obalu připravíme dortové želé a štětcem nebo mašlovačkou jemnými tahy potíráme všechny tartaletky, abychom na nich zanechali souvislou, ale slabou vrstvu želé. Ochrání to tak ovoce před osycháním a navíc se budou dortíky krásně lesknout.
Podrobné info: