Těsto na 2 šišky: | |
hladká mouka | 300 g |
olej | 2 lžíce |
vejce | 1 ks |
kvásný ocet | 1 lžíce |
sůl | špetka |
vlažná voda | 1/8 l |
Náplň na 2 šišky: | |
střední jablka | 8 ks |
strouhanka | dle potřeby |
máslo | cca 100 g |
rozinky | 2 hrsti |
skořice | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Jablečný štrúdl - podzimní dezert mého dětství. Pamatuju si, jak mamka dělala asi 8 šišek naráz, aby zbylo na každého, celý byt voněl jablky a skořicí a já si krájela jeden kousek za druhým, loupala jednotlivé vrstvy a užívala si každé patro zvlášť. Láska ke štrúdlu mi zůstala i do dospělosti, jen už dneska ho jím poněkud kulturněji a těsto mi vytahuje muž (protože jemu to tak jde...:o))). Recept je od mé maminky.
V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracujeme vláčné a pružné těsto.
Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přiklopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.
Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji. Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta.
Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.
Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.
Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat.
Podrobné info: