Ingredience: | |
pohanková mouka | 150 g |
Teff mouka tmavá Adveni | 100 g |
kokosový olej | 80 g |
Alsan Bio | 80 g |
České Ghíčko Bio | 1 lžíce |
vejce | 1 ks |
tapioka škrob Adveni | 20 g |
voda | 1 - 2 lžíce |
sůl | 8 g |
pohanková mouka | na podsypání |
vejce | na potření |
mletý mák | na posyp a do těsta |
pesto z medvědího česneku | dle potřeby |
sezamová semínka | na posyp a do těsta |
Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzvou. Už nějaký čas si s ním hraji a musím říct, že pohanková a teff mouka patří mezi mé oblíbené. Mají svoji zvláštní a specifickou chuť a vůni a pro přípravu slaného pečiva se tato kombinace velmi hodí.
Do pohankové a teff mouky přilijeme rozpuštěný kokosový olej, povolené Ghí, Alsan, vejce, sůl. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, přidáme tapioka škrob a pro lepší práci s těstem trochu vody. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, do jedné poloviny zapracujeme mák a do druhé poloviny sezamové semínko a pesto z medvědího česneku, já dala 1 lžičku. Bude zapotřebí přidat pohankovou mouku, pesto těsto lehce naředí.
Když máme těsta připravená, vložíme je alespoň na jednu hodinu do lednice. Následně těsto důkladně propracujeme, odebere část těsta, které rozmáčkneme dlaní na placku a vykrojíme radýlkem crackery. Optimální výška je 0,5cm, nedoporučuji dělat příliš veliké, pečivo je křehké. Nepočítejte s tím, že těsto půjde válet a klasicky vykrajovat, já jsem radýlko použila spíš jako žiletku, kterou jsem vmáčkla okraje do těsta, jde použít i vlnité vykrajovátko ve tvaru obdélníčku, zakoupíte v domácích potřebách, jinak se s těstem pracuje poměrně dobře. Případně vykrojte libovolným vykrajovátkem, které zrovna máte doma. Nejlépe se s těstem pracuje na pečícím papíře, následně vykrojený tvar podebereme nožem a přemístíme na plech s pečícím papírem. Připravené crackery potřeme rozkvrdlaným vajíčkem, crackery s medvědím pestem posypeme sezamem a makové zase mákem nebo také sezamem. Takto připravené těsto vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 minut.