Ingredience: | |
telecí kližka s morkovou kostí | 4 ks |
větší šalotka | 1 ks |
pórek | 1 kousek |
česnek | 4 stroužky |
máslo | 30 g |
olivový olej | 2 lžíce |
bílá mouka | 1 hrstka |
rajčata v plechovce | 400 g |
bílé víno | 300 ml |
masový vývar | 1 litr |
pepř | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Gremolata: | |
česnek | 2-3 stroužky |
hladkolistá petržel | 1 hrst |
kůra z citronu | 1 ks |
Ingredience na rizoto: | |
olivový olej | 2 lžíce |
cibule šalotka | 1 ks |
rýže na rizoto | 1 hrnek |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
bílé víno | 100 ml |
šafrán | 1 špetka |
horký drůbeží vývar | 4 naběračky |
studené máslo | 1 kousek |
strouhaný parmazán | 1 hrstka |
Osso buco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky). Opravdu se v Itálii tento pokrm podává s rizotem po milánsku.