Ingredience na řízek: | |
telecí řízky | 2 plátky |
hladká mouka | 1 hrstka |
vejce | 2 ks |
strouhanka | 1 hrstka |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
olej na smažení | 3 dcl |
Na kaši: | |
brambory | 500 g |
rozpuštěné máslo | 2 lžíce |
horké mléko | 2 dcl |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Rajčatový salátek: | |
rajčata | 1 hrst |
jarní cibulka | 1 svazeček |
olej | 2 lžíce |
ocet | 2 lžíce |
sůl | 1 malá lžička |
cukr | 2 lžíce |
pepř | 1 špetka |
Děti si přály řízek, tak jsem po dlouhé době koupila telecí maso a měli jsme úžasně jemné telecí řízečky s pěkně vyšlehanou bramborovou kaší. Tohle jídlo je prostě TOP. A jelikož je sezóna rajčat, tak nesměl chybět i rajčatový salátek.
Plátky masa lehce naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Poté si připravíme klasický trojobal - rozšlehaná osolená vajíčka, hladkou mouku a strouhanku. A jedeme klasicky, nejdříve do mouky, pak do vajíček, potom do strouhanky a nakonec krásně dozlatova na oleji.
Bramborovou kaši, jemnou a úžasnou, uděláme tak, že si nejdříve dáme vařit brambory nakrájené na kostičky. Když jsou do měkka, slijeme vodu a do ještě horkých brambor přidáme rozpuštěné máslo (cca 2 lžíce a nejlépe přepuštěné). Pak začneme brambory šlehat a během toho do nich pomalu vmícháváme horké mléko. Pak už jen kaši dochutíme solí a je to. Konzistence kaše je na každém z vás. Já mám ráda hladkou, nadýchanou, která se rozplývá na jazyku a v ústech.
Rajčatový salátek je velice jednoduchý. Rajčata si nakrájíme a přidáme k nim na kolečka pokrájenou jarní cibulku. Pak si připravíme zálivku, na kterou budeme potřebovat dvě lžíce oleje, dvě lžíce octa, dvě lžíce cukru, lžičku soli, sůl a pepř. Zálivku dobře promícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí, a nalijeme ji na rajčata s cibulkou. Tento salátek nechte aspoň 5 minut odpočinout v ledničce, je pak chutnější.
Dobrou chuť!