Pažitka
Název:

Těstovinový salát s grilovanou zeleninou, tofu a Halloumi


Těstovinový salát s grilovanou zeleninou, tofu a Halloumi


Ingredience:
Ingredience:
lilek1 ks
předem uvařené kukuřičné klasy2 ks
paprika1 ks
cherry rajčátka250 g
těstoviny500 g
sýr Halloumi250 g
tofu250 g
olivový olej trochu
drcený česnek1 stroužek
šťáva z 1/2 citronu
krémové balzamiko dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:

Krásné počasí, gril, skvělé jídlo a lidé, které máte nejraději - to zaručená kombinace pro krásný večer. 

Je nás doma šest, aktivních strávníků tedy zatím jen pět, ale už pět je slušné číslo, které napovídá, že vařit se u nás prostě musí. A jak už zmiňuji asi po sté, odmítám trávit krásné slunečné dny v kuchyni. Grilování je pro mě tedy ta nejlepší možnost. Děti běhají po zahradě, já na ně od grilu dohlížím a všichni jsme spokojení.
 
Pravda, situace se trochu zkomplikovala ve chvíli, kdy jsem rozhodla, že naše rodina výrazně omezí konzumaci masa. Najednou je třeba více vymýšlet a kombinovat tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Tedy, aby muž i děti odcházeli od stolu s plnými pupky a ani nestihli postřehnout, že na talíři zase nebylo maso. Naštěstí mi to zatím prochází. 
 
Včera jsem připravila těstovinový salát, ale ne jen tak ledajaký. Zeleninu, tofu i sýr halloumi jsem dozlatova opekla na grilu. Na výsledku to bylo hned znát. Pokud máte, stejně jako já, rádi saláty s těstovinami, neváhejte a určitě vyzkoušejte i tento. Je svěží, lehký a krásně voní po dřevěném uhlí.
 
Lilek nakrájejte na kolečka a nasolte jej z obou stran. Na rozpálený gril položte na kusy rozkrájené kukuřice a půlky paprik. Lilek otřete utěrkou a přidejte ho k ostatní zelenině. Nezapomeňte také na tofu a sýr. Vše za stálého otáčení pečte doměkka.

Na posledních pár minut na gril přidejte i cherry rajčátka. Uvařte těstoviny al dente - tedy na skus, přeceďte je a promíchejte s pár kapkami olivového oleje.
 
Zeleninu i sýry nakrájejte na přibližně stejné kusy. Zrníčka z kukuřičného klasu odkrojte pomocí nože. Část zeleniny, sýra nebo tofu si nechte na ozdobu hotového salátu.

Z přibližně 4 lžic panenského olivového oleje, šťávy z citronu, česneku, soli a pepře si připravte zálivku na salát.

Těstoviny smíchejte se zeleninou, tofu i sýrem, zalijte zálivkou a pořádně promíchejte. Nahoru nasypte ještě pár zrnek hrubé mořské soli, popepřete čerstvě mletým pepřem, zakápněte balzamikem a ozdobte. Salát můžete servírovat jak studený, tak teplý.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno