Pažitka
Název:

Těstoviny - Penne alla crudaiola


Těstoviny - Penne alla crudaiola


Ingredience:
Ingredience:
těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni)250 g
černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujte)cca 1 hrst
čerstvá bazalkacca 10 lístků
extra panenský olivový olejcca 8 lžic
česnek (tady doporučuji ten český)2 stroužky
cherry rajčátkacca 1 a půl hrsti
oregano špetka
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
větší cuketa1 ks
nastrouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby
Postup přípravy:

Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim. Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.

Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.

Postup

TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno