Ingredience: | |
zelený chřest | 250 g |
česnek | 2 stroužky |
mléko | 100 ml |
smetana ke šlehání | 50 ml |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
sušená rajčata | dle chuti |
těstoviny | dle potřeby |
Recept na jednoduché a rychlé jídlo z chřestu, a to ve formě, která bude sympatická i dětem.
Česnek zmáčkněte nožem a nakrájejte na drobné kousky. Z chřestu odstraňte dřevnaté konce, které můžete použít do vývaru nebo zahodit. Z druhé strany naopak odřežte čerstvé špičky, které jsou na něm to nejlahodnější. Taktéž je dejte stranou, ale tentokrát opravdu nevyhazujte. Zbylou část stonku nakrájejte na kolečka. V pánci rozehřejte malé množství oleje a osmahněte na něm jak česnek, tak i chřestové stonky. Až česnek začne zlátnout, podlijte mlékem i smetanou, osolte, opepřete a na mírném plameni vařte do změknutí chřestu, což bude trvat zhruba 10 - 15 minut. Můžete i přiklopit poklicí, ale není nutné. Po uvaření celý obsah pánve rozmixujte na jemnou omáčku.
Stranou si uvařte těstoviny dle návodu, k nimž na poslední 2 - 3 minuty přihodíte i odložené špičky chřestu. Pak už zbývá jen nakrájet sušená rajčata na menší kousky a smíchat dohromady s těstovinami, omáčkou a křupavým chřestem.
Dětská specifika: