Ingredience: | |
velká cibule | 1 ks |
středně velké mrkve | 2 ks |
červená čočka | 130 g |
rajčata | 1 plechovka |
česnek | 2 stroužky |
libeček (nemusí být) | snítka |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
těstoviny (Panzani farfalle) | 300 g |
U dětí s luštěninami často bojujeme, a když je do nich dostaneme, je to pro nás často takový #MalýSvátek. Víc než kde jinde tady platí, že schovávačka se vyplatí, takže do dětmi tolik oblíbené rajské omáčky jsem zašila hromadu červené čočky a hlásím, že to funguje naprosto skvěle a všichni strávníci omáčku chválili.
V hrnci rozpalte malé množství oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne chytat barvu, přidejte i nadrobno nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájenou mrkev a společně opečte dozlatova. Nasypte čočku, promíchejte a zalijte vodou tak, aby byla voda zhruba centimetr nad hladinu obsahu. Můžete přihodit snítku libečku či jiné oblíbené bylinky, a pokud vaříte pro větší strávníky, osolte rovnou v této fázi, sůl je pak vstřebatelnější, pokud se déle vaří. Vařte do změknutí – přibližně čtvrt hodinky.
Poté odstavte, vyjměte bylinky a přidejte plechovku sladkých rajčátek. Vše společně rozmixujte na hladkou omáčku a dochuťte solí. V případě potřeby můžete osladit, ovšem pokud máte kvalitní zralá a sladká rajčátka, neměla by být omáčka kyselá a já jsem ji podávala zcela bez jakéhokoliv doslazování.
Smíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte.
Dětská specifika: