Ingredience: | |
velký květák | 1 ks |
olivový olej | 2 lžíce |
tymián | hrst |
drcené lískové oříšky | 100 g |
sýr Grand Gusto nebo parmazán | 100 g |
vejce | 2 ks |
zakysaná smetana nebo smetana ke šlehání | 1 kelímek |
petrželka | hrst |
libovolný druh těstovin | 1 balíček |
Už jste dělali pečený květák na plechu? Je to obrovská dobrota. Nikdy jsem květák moc nemusela, ale v této podobě, mimo obalovaný květák, nám moc chutnal.
Květák omyjeme a rozebereme na růžičky, osolíme, okmínujeme a posypeme natrhaným tymiánem, ještě opepříme a promícháme s olejem. Poklademe na plech s pečícím papírem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova na cca 15 -20 minut, ale stále sledujeme, aby květák v troubě jen lehce zlátl. Když bude květák zlatý a dobře propečený, posypeme jej oříšky a pečeme cca dál cca 3-5 minut. Mezitím si vejce, nasekanou petrželku, zakysanou smetanu a sýr smícháme a ušleháme. Uvařené těstoviny přecedíme do misky a 1-2 PL vody z těstovin si dáme stranou. Přidáme opečený květák s oříšky a semínky. Do odkapaných těstovin hned nalijeme vaječnou směs a přidáme lžíci horké vody z těstovin a zamícháme. Vaječná směs se lije okamžitě do horkých těstovin, aby byla směs a vše krémové konzistence. Podáváme se zeleninou nebo jen tak.
Podrobné info: