Ingredience: | |
rostlinný olej | 2 lžíce |
červená kari pasta | 2 lžíce |
strouhaný galangal (zázvor) | 2 lžíce |
citronová tráva | 2 stvoly |
kafírové listy | 4 ks |
česnek | 1 stroužek |
malé chilli papričky | 1 - 2 ks |
kuřecí vývar | 1/2 l |
kokosové mléko | 500 ml |
rybí omáčka | cca 3 lžíce |
palmový (třtinový) cukr | 1 lžíce |
čerstvé žampiony (můžete i houbu shitake) | 4 ks |
velký kuřecí prsní řízek | 1 ks |
šťáva z půlky limety + měsíčky k servírování | dle chuti |
sekaný koriandr | hrst |
A zase je tu jeden asijský recept. Tentokrát jsem vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tato polévka není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejím hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti náladě, obě varianty jsou skvělé.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou stranou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, naseknou chilli papričkou a limetou na dochucení.
TIP: Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka skvělá a krásně zahřeje!!
Podrobné info: