Název:Thajská květáková polévka
Ingredience:
Ingredience: |
větší květák, nakrájený na růžičky | 1 ks |
sezamový olej | 3 lžíce |
sůl | 1 lžička |
cibule | 1 ks |
zázvor | 2 lžíce |
rozetřený česnek | 3 stroužky |
kurkuma | 1 lžíce |
thai curry pasta | 1 - 4 lžíce |
domácí zeleninový vývar | 600 ml |
kokosové mléko | 400 ml |
Postup přípravy:Květákovou polévku jsem původně chtěla připravit na první Navařeno, ale nakonec jsem ji uvařila školákům a učitelům.
Mně osobně velmi chutnala, neboť jak jsme již několikrát zmínila, jsem polévková. Snažím se zaměřit na zeleninové krémové polévky tak, aby byli zároveň zdravé.
Tahle rozhodně patří k mým oblíbencům.
Troubu předehřejte na 420°C. Na plech vložte květákové plátky, pokapejte sezamovým olejem a osolte. Květák pečte 40 minut.
V hrnci si rozpalte sezamový olej, přidejte cibuli a smažte 5 minut. Přidejte zázvor, česnek, kurkumu, kari pastu a promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí kromě kokosového mléka a přiveďte do varu. Poté uberte teplotu. Vytáhněte květák z trouby a dejte do polévky. Pár plátku květáku si nechte na ozdobu.
Ručním mixérem, rozmixujte polévku, dokud není úplně hladká. Přidejte kokosové mléko a popřípadě dochuťte solí.
Zdobit a ochutit můžete kapkami sezamového oleje, opraženými sezamovými semínky, chilli a limetkou.
K ozdobení plátky květáku, chilli papričky, jarní cibulka, opražené sezamové semínka, sezamový olej.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno