Pažitka
Název:

Thajské chilli batáty s chilli mango dipem

vegetariánský recept


Thajské chilli batáty s chilli mango dipem


Ingredience:
Ingredience:
velké sladké brambory4 ks
kokosový olej1 lžíce
česnek, nasekaný najemno1 velký stroužek
pikantní chilli pasta dle chuti
sůl dle chuti
Chilli pasta:
červené chilli papričky, nakrájené na tenké plátky15 ks
sůl2 lžičky
česnek, nakrájený najemno5 stroužků
slunečnicový olej1 a 1/4 šálku
chilli vločky1 šálek
cukr1/2 lžičky
sojová omáčka2 lžíce
Na ozdobu:
nasekané chilli papričky3 ks
nasekané červené zelí1 šálek
nasekané, nesolené, opražené arašídy1/4 šálku
nahrubo nasekaná čerstvá máta1 šálek
limetka1 ks
Chilli Mango dip:
malá šalotka, hrubě nasekaná1 ks
malé zralé mango1 ks
kokosové mléko1/2 šálku
limetková šťáva dle chuti
kurkuma1/2 lžičky
sůl1/4 lžičky
chilli, najemno nasekané1 ks
Postup přípravy:

Salát, který jsem dělala již několikrát, měl vždy dobré ohlasy, rozhodla jsem se o něj s Vámi podělit.  

Chilli pasta

Plátky čerstvé chilli papričky rozdrtíme spolu se solí v hmoždíři, tak aby se nám sůl spojila s chilli

Rozehřejeme olej na nízké teplotě, přidáme česnek a osmažíme do zlatova. Doplníme osolenou chilli. Vše promíchejte a restujte ještě po dobu 3 minut na mírné teplotě. 

Přidejte sójovou omáčku, cukr a promíchejte. Přilijte olej, který pouze zahřejete. 

Nechejte vychladnout a dejte do skleněné nádoby. 

Batáty s chilli 

Sladké brambory nakrájíme na cca 5 cm proužky. 

V malé pánvi rozpustíme kokosový olej a orestujeme na něm česnek. 

Přidáme několik lžic chilli pasty, mícháme, dokud se vše nespojí až do chvíle rozvonění všech přísad. Sladké brambory hodíme do chilli směsi, osolíme a promícháme. Můžete přidat více chilli pasty.

Brambory vložíme do trouby na cca 30 min, dokud nejsou zcela měkké. Občas promícháme, aby se vespod nepřipaloval česnek. 

Chilli mango dip

Mezitím si uděláme chilli mango omáčku. Všechny ingredience dáme do mixéru, vymixujeme do hladkého dipu. Pro úpravu konzistence přidejte trochu kokosového mléka/nebo vody.

Dochuťte solí nebo limetkovou šťávou, a dejte do chladu. 

Červené zelí nastrouháme a promícháme se solí spolu s limetkovou šťávou.  

Brambory podávejte teplé, posypané zelím, mátou, chilli, praženými arašídy a limetkou.  

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno