Ingredience: | |
kuřecí stehenní řízky | 450 g |
brambory | 220 g |
cukrový hrášek nebo zelené fazolky | 100 g |
olej | 1 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
zelená kari pasta | 1 - 3 lžíce |
kokosové mléko | 400 ml |
rybí omáčka | 2 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
limetka (šťáva z ní) | 1/2 ks |
čerstvá bazalka nebo koriandr | hrst |
Příloha: | |
rýže | dle potřeby |
Na zelené kari najdete spoustu receptů. Já jsem tentokrát zvolila docela jednoduchou variantu, která bude, doufám, dostupná pro všechny, kdo mají rádi trochu ostřejší jídlo.
Moje thajská bazalka se v tom českém podzimu odebrala do věčných lovišť. Nakonec jsem do kari posekala hrst koriandru. A není to vůbec špatné. A teď už recept na extra snadné zelené kari, které ráda vařím do krabičky do práce (i proto ta snadná verze).
Nejdříve oloupejte brambory, překrájejte je na velikost sousta a dejte vařit. Lusky nebo fazolky přepulte a také dejte vařit. Fazolkám i luskům stačí tak 3 minuty, ať zůstanou křupavé. Brambory uvařte doměkka. Vše slijte a dejte stranou.
Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve woku rozpalte olej. Vložte do něj česnek pokrájený n plátky a nechte zezlátnout. Pozor, trvá to jenom pár vteřin a je lepší mít o trochu míň zlatý česnek než mít česnek hnědý a hořký. Ihned, co začne česnek zlátnout, přidejte kari pastu a tak nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem a počkejte, až začne probublávat. Přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte.
Do vařící se omáčky vložte kousky kuřete. Vařte přibližně 10 minut, dokud není kuře hotové. Nakonec přidejte do omáčky brambory a cukrové lusky a nechte prohřát.
Úplně na závěr, když už se omáčka nevaří, přidejte posekané bylinky a limetkovou šťávu.
Podávejte s rýží. Nejlépe jasmínovou nebo basmati.
Podrobné info: