Pažitka
Název:

Tiramisu dort


Tiramisu dort


Ingredience:
Ingredience:
silná káva50 ml
Amaretto50 ml
rum100 ml
dětské piškoty2 velká balení
mascarpone4 ks (250g)
smetana ke šlehání 31%2 kelímky
ztužovač šlehačky2 ks
cukr moučka6 lžic
žloutek2 ks
holandské kakao CARLA Chocolate dle potřeby
cukrářská poleva mléčná CARLA Chocolate dle potřeby
mandle nebo čokoládové zdobení na ozdobení
Postup přípravy:

Moje nejhodnější a nejlepší maminka na světě měla narozeniny. Přála si ode mě, abych jí udělala Tiramisu, které miluje...ale přeci mé milované mamince, neudělám jen "obyčejné tiramisu", ne? Tak jsem jí udělala Tiramisu dort, co na něj říkáte? Maminka už ochutnala k odpolední kávičce a prý je moc dobrý. 

Uvaříme silnou kávu, osladíme, přidáme Amaretto (nebo mandlové aroma) a rum. Ušleháme si šlehačku spolu se ztužovači. Krém si připravíme z vyšlehaného Mascarpone, cukru moučka a žloutků. Do krému ručně vmícháme šlehačku. 
Piškoty namáčíme v připravené kávě a vyložíme jimi celou dortovou formu ve dvou vrstvách a hezky stlačíme rukou. Celou tuto vrstvu potřeme připraveným krémem, opět uděláme dvojitou piškotovou vrstvu z namáčených piškotů, namažeme krémem a do třetice opakujeme to samé, takže končíme vrstvou krému. Nakonec si zbývající krém vložíme do cukrářského sáčku a dozdobíme dle fantazie. Takto připravený dort dáme vychladit. Mezitím si připravíme čokoládový lem dortu. 
Ustřihneme si pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříme na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou mléčnou polevu v sáčku od mé milované čokoládovny CARLA Chocolate a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkáme polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložíme do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a posypat holandským kakaem a můžeme dort servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno