Ingredience: | |
vejce | 5 ks |
sůl | špetička |
mascarpone | 500 g |
cukr krupice | 5 lžic |
kakao | na posyp |
cukrářské piškoty | 20 ks |
espresso zředěné trochou vody nebo kakao na vaření rozpuštěné v kapce mléka | dle potřeby |
Toto je varianta s bílky. Pro ty, kteří se bojí syrových bílků, mám zde na blogu recept bez bílků (ZDE). A podle mě, je lepší :) Zkuste oba a uvidíte...
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do čisté misky na šlehání, aby utvořily pevný sníh.
Bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli.
Žloutky ušleháme s cukrem do táhlého krému.
Mascarpone jemné vmícháme do krému. Děláme to ručně metličkou. V žádném případě ne elektronickou metlou.
Přimícháme bílky a opět jemně vmícháváme.
Do hlubokého talíře si nalijeme kávu nebo kakao. A jdeme sestavovat.
Vezměte skleničky, mističky a nebo dortovou formu. Já to dělám do skleniček, vypadá to pěkně a každý má svou porci a nemusíte se stresovat tím, že vám to nezatuhne a nepůjde to krájet.
Vždy začínáme piškotem, ten namočíme do kakaa nebo kávy, jen lehce, aby nebyl moc promáčený a vložíme do skleničky, na to dáme dvě lžíce krému a opět dáme piškot a takhle postupujeme, až do konce.
Poslední vrstva bude krém, který nakonec posypeme hořkým kakaem a nazdobíme mátou.