Pažitka
Název:

Točený cuketový makový koláč se švestkami (univerzální nekynuté koláčové těsto)

bez BKM, vajec


Točený cuketový makový koláč se švestkami (univerzální nekynuté koláčové těsto)


Ingredience:
Ingredience:
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy190 g
špaldová mouka hladká300 g
prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
Bio České Ghíčko (120g alsan bio)100 g
sůl špetka
panela či jiný cukr1 lžička
špaldová mouka hladká na pomoučnění
Náplň:
mletý mák1 hrnek
rostlinné mléko (mandlové)1/4 hrnku
sladidlo (panela) dle chuti
švestky (nemusí být)3 ks
Postup přípravy:

Na Facebooku na mě pořád vyskakují nějaké receptíky a většinou už jsem imunní a jen je přejdu, ale makové koláče, tak ty mě tedy chladnou nenechávají a strašně mě zaujal točený koláč od Gurmet Dalibor P.. Surovinově je pro nás bohužel ještě nevhodný, ale stačil pohled a věděla jsem, že víkendové lelkování se konat nebude a šlo se tvořit. Využila jsem díky sezóně opět cuketové nekynuté těsto  je prostě TOP, tento koláč je naprosto famózní.

Příprava je velmi snadná. Očistíme si cuketu, nastrouháme najemno a vymačkáme z ní vodu K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme České Ghíčko bio, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr a vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.

Pomoučníme si vál, rozválíme těsto, které pokrájíme na obdélníky, které potřeme připravenou makovou náplní (do hrnce nasypeme mák, přilijeme rostlinné mléko, povaříme a zredukujeme, aby mák netekl, a osladíme dle chuti). Obdélníčky stočíme do ruličky, kterou překrojíme, záleží, jak dlouhé ruličky děláme. Stočené těsto klademe do vymaštěné formy tak, aby náplň vykukovala na povrch. Válečky klademe jeden vedle druhého. Mezi mezery v těstě můžeme vtlačit pokrájené švestky. Připravený koláč pomažeme Ghíčkem, vložíme do trouby a pečeme do zrůžovění, přibližně 20 minut. Po upečení opět ještě jednou potřeme Ghíčkem.

Moučník necháme vychladnout, pak již jen lehce posypeme cukrem a vychutnáme tu dobrůtku.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno