Ingredience: | |
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy | 190 g |
špaldová mouka hladká | 300 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 ks |
Bio České Ghíčko (120g alsan bio) | 100 g |
sůl | špetka |
panela či jiný cukr | 1 lžička |
špaldová mouka hladká | na pomoučnění |
Náplň: | |
mletý mák | 1 hrnek |
rostlinné mléko (mandlové) | 1/4 hrnku |
sladidlo (panela) | dle chuti |
švestky (nemusí být) | 3 ks |
Na Facebooku na mě pořád vyskakují nějaké receptíky a většinou už jsem imunní a jen je přejdu, ale makové koláče, tak ty mě tedy chladnou nenechávají a strašně mě zaujal točený koláč od Gurmet Dalibor P.. Surovinově je pro nás bohužel ještě nevhodný, ale stačil pohled a věděla jsem, že víkendové lelkování se konat nebude a šlo se tvořit. Využila jsem díky sezóně opět cuketové nekynuté těsto je prostě TOP, tento koláč je naprosto famózní.
Příprava je velmi snadná. Očistíme si cuketu, nastrouháme najemno a vymačkáme z ní vodu K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme České Ghíčko bio, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr a vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.
Pomoučníme si vál, rozválíme těsto, které pokrájíme na obdélníky, které potřeme připravenou makovou náplní (do hrnce nasypeme mák, přilijeme rostlinné mléko, povaříme a zredukujeme, aby mák netekl, a osladíme dle chuti). Obdélníčky stočíme do ruličky, kterou překrojíme, záleží, jak dlouhé ruličky děláme. Stočené těsto klademe do vymaštěné formy tak, aby náplň vykukovala na povrch. Válečky klademe jeden vedle druhého. Mezi mezery v těstě můžeme vtlačit pokrájené švestky. Připravený koláč pomažeme Ghíčkem, vložíme do trouby a pečeme do zrůžovění, přibližně 20 minut. Po upečení opět ještě jednou potřeme Ghíčkem.
Moučník necháme vychladnout, pak již jen lehce posypeme cukrem a vychutnáme tu dobrůtku.
Přeji příjemné mlsání.
Podrobné info: